Sommarhälsning

20 jun 2023

Äntligen sommar
Innan vi börjar prata om förmånsvärden och regelverk vill vi på Swedbank AutoPlan passa på att önska dig en härlig sommar och en välkommen semester. Oavsett vilka planer du har, hoppas vi att du tar dig tid att verkligen njuta av sommaren och lediga stunder.  

Hänt under året

  • Det var nog ingen som missade att regeringen beslutade att ta bort klimatbonusen den 8 november. Vad som krävs för att få klimatbonus är fortsatt inte klarlagt. Vi bedömer att det som kommer krävas är att beställningen var lagd före 9 november 2022 och att bilfakturan överensstämmer med beställningen. Senaste datum för ansökan är 31 maj 2024 för att samla upp bilar med lång leveranstid. Sannolikt kommer de belopp som avsatts för 2023 ta slut redan under 2023 och tiden får utvisa om mer pengar sätts av.
  • För bilar som är levererade fram t o m den 8 november är rutinen oförändrad.  
  • Budgeten innehöll också en sänkning av priset för bensin och diesel vilket dock fick en liten effekt då priset samtidigt ändrades utifrån indexering. Aviserat är också en ändring av reduktionsplikten där regeringen vill minska den tvingande inblandningen av biodrivmedel till lägsta möjliga nivå. Hur mycket priset ändras vid pump är fortfarande en källa till oenighet mellan experter och politiker.
  • 2022 beslutades om ändringar av avdrag för resor med egen bil och de skattefria schablonbeloppen. För resor med egen bil i tjänst och avdrag för resor höjdes det skattefria beloppet från 18,50 till 25 kr/mil. För förmånsbil med enbart eldrift sänktes ersättningen från 9,50 kr till 6,00 kr/mil och för annat bränsle höjdes den från 9,50 kr till 12,00 kr/mil. Reglerna trädde i kraft den 1 januari 2023.
  • Övriga ändringar som trädde i kraft 2023 var redan beslutade och handlade om förändringar i belopp och gränser för CO2 för klimatbonusen. Det påverkar de bilar som levereras från 1 januari 2023 då det är datum för utbetalning som styr vilka belopp och gränser som gäller.
  • Från den 1 Juli 2023 gäller en tillfällig skattefrihet för förmån av laddel på arbetsplatsen. Detta är för att underlätta omställningen till gröna vagnparker.


Nytt från Swedbank AutoPlan

Circle K
Nu gör vi det ännu enklare att ladda bilen längs vägen.
Genom ett roaming-samarbete med Mer Sverige får du tillgång till över 3 000 laddpunkter runt om i landet. Du betalar enkelt via ditt Circle K Företagskort med laddning.

Se priser för laddning

Har du Circle K kort utan laddsymbol? Kontakta oss på support@autoplan.se

Tips från Swedbank AutoPlan

För Swedbank AutoPlan är det viktigt att det skall vara enkelt att göra gröna val. Våra specialister guidar er genom elektrifieringsfrågan hela vägen från bilpolicy till laddstolpe.  

Vi har nära samarbeten med Northe, OKQ8, Circle K, Chargenode med flera för att hjälpa er med laddning där du behöver det – hemma, på arbetsplatsen eller längs med vägarna.

Vill du veta mer? Hör av dig till din kontaktperson på Swedbank AutoPlan.

_____________________________________________________________________________________________________________

Vi vill med detta passa på att tacka för alla roliga och givande samarbeten under vintern och våren. Vi önskar dig en fantastisk sommar och skulle du behöva vår hjälp finns vi här för dig och dina förare under hela sommaren.

Varma hälsningar,
Swedbank AutoPlan