När måste jag byta till vinterdäck?

30 sep 2022

När du kör personbil klass I*, personbil klass II (husbil) med en totalvikt på högst 3,5 ton, lätt lastbil och lätt buss – måste du enligt lag använda vinterdäck eller likvärdig utrustning under perioden 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Om du drar släpvagn gäller kravet även denna.

Använder du dubbdäck är det numera tillåtet under perioden 1 oktober till 15 april. Tänk på att det på vissa vägsträckor råder dubbdäcksförbud.

Lagen säger att när vinterväglag råder ska mönsterdjupet vara minst 3 mm i däckets huvudmönster. Men precis som med sommardäck rekommenderas att man har en god marginal. Vi rekommenderar att du byter redan vid ett mönsterdjup på 4 mm. Vid mönsterdjup under 5 mm försämras väggreppet märkbart.

*Till personbil klass I hör samtliga fordon som är registrerade som personbil och som inte tillhör personbil klass II. Utländska och svenska personbilar och lätta lastbilar på resa till och från utlandet omfattas numera av gällande svenska regler om vinterdäck och mönsterdjup.